Regjistrohu tani FALAS. Kliko "Sign up now".

Monday, October 2, 2017

5 gjëra që duhet të dini për demoseksualitetinSigurisht, keni dëgjuar për panseksualitetin (ç’kemi Miley Cyrus?). Por a keni dëgjuar për demiseksualizmin?


Në rast se jeni ende të panjohur me këtë term, Demiseksualiteti është gjendje ku një person ndjen joshje seksuale vetëm pasi të ketë formuar lidhje emocionale.


Holly Richmond, Ph.D., një terapist i çertifikuar i seksit dhe këshilltar i martesës dhe familjes, e shpjegon kështu: “Njeriu tipik do të takohet me dikë dhe zakonisht ka njëfarë tërheqjeje fizike që kuptohet brenda disa sekondash.


[Me demiseksualitetin] , nuk ka asnjë tërheqje fizike, e gjitha bazohet tek ndjenjat romantike, dashurinë dhe miqësinë, që vijnë të parat. Tërheqja seksuale dhe epshi vijnë të dytat dhe sigurisht nuk është forca lëvizëse “. Me fjalë të tjera, është krejtësisht e ndryshme nga filmat e Hollivudit ku njerëzit bien në epsh me shikim të parë.


Richmond gjithashtu sqaroi se të qenit demiseksual nuk ka asnjë ndikim në gjinitë ose orientimet e njerëzve për të cilët jeni tërhequr. Ju mund të jeni heteroseksualë, ose poligamë dhe kështu me radhë. Jenni Skyler, një seksologe, e përshkruan një marrëdhënie me një person demiseksual si “një miqësi që merr zjarr”.


Më poshtë janë listuar pesë fakte që duhet të dini për demoseksualitetin; çfarë është dhe çfarë nuk është.


Është një term i ri


Termi i parë u shfaq në internet në vitin 2006 në një forum të Asexual Visi­bility and Education Network (AVEN). Për të qenë të qartë, ka të ngjarë që demiseksualet të kenë ekzistuar gjithmonë, por nuk kishte një përkufizim të qartë të këtij identiteti seksual specifik deri kohët e fundit. Si e tillë, është e vështirë të dihet se sa njerëz identifikohen si të tillë, por ekspertët mendojnë se nuk është e pazakontë. “Do të thosha se shumë gra në veçanti veprojnë në këtë mënyrë,” thotë Skyler.Ka disa terma të ngjashëm për të njëjtin nocion
Njerëzit demiseksualë mund t’i referohen vetvetes si “aseksualë gri”, por Richmond thotë se termi ka shumë kuptime të ndryshme. “Aseksualët gri nuk ndjejnë tërheqje seksuale të mjaftueshme për t’u përshtatur me normat shoqërore apo kulturore ” shpjegon ajo.


Të jesh demiseksual nuk do të thotë që nuk dëshiron të kryesh marrëdhënie seksuale
Richmond thekson se demiseksualët mund dhe nuk gëzojnë seks, përveçse me njerëzit që ata kanë formuar një tërheqje emocionale paraprakisht.


Demiseksualizmi nuk ka të bëjë me normat morale


“[Nuk është se njerëzit demiseksualë] kanë disa kode më të larta morale ose zgjedhje etike,” shpjegon Richmond. “Thjesht, tërheqja primare është emocionale.”


Nuk është konservatore apo anormale
“[Demiseksualiteti] nuk duhet diagnostikuar në asnjë lloj mënyre,” thotë Richmond. “Ndoshta nuk përshtatet me modelin tonë tradicional të seksualitetit njerëzor, por mendimi im është nëse e bën dikë të ndihet më mirë për t’u etiketuar në këtë mënyrë, atëherë pse jo.”

Rechercher sur ce blogue

Powered by Blogger.

Popular Posts