Regjistrohu tani FALAS. Kliko "Sign up now".

Sunday, September 11, 2016

Pse Terhiqemi nga Dikush qe e Shohim Shpesh?Efekti i ekspozimit te shpeshte


Cfare eshte efekti i ekspozimit te shpeshte? Sipas psikologjise, sa me shume te na ekspozohet nje stimul pozitiv, aq me te prirur jemi ne per ta pelqyer ate.


Efekti i ekspozimit te shpeshte eshte i aplikueshem edhe per njerzit edhe per objektet. Nese ti e sheh shume here nje objekt, ti do te mendosh se ai objekt eshte me i pelqyeshem sesa nje objekt tjeter i cili nuk eshte ekspozuar aq shpesh ndaj teje.


Kur ti e sheh shpesh nje person ti do te mendosh se ai eshte me i pelqyeshem sesa nje i huaj ose sesa dikush qe nuk e sheh aq shpesh.


Efekti i ekspozimit te shpeshte dhe psikologjia e terheqjes


Arsyeja pse na duken me terheqes njerzit qe i shohim me shpesh eshte sepse familjariteti krijon pelqyeshmeri. Njerzit terhiqen me shume nga personat dhe objektet qe jane familjare per ta.


Pra sipas teorise se efektit te ekspozimit te shpeshte, personat qe te shohin shpesh do te mendojne se je me terheqes, ne krahasim me ate qe do te mendojne per ty personat te cilet nuk te takojne shpesh.


Shume njerez bien ne dashuri me dike qe e shohin shpesh, dhe arsyeja kryesore qe fshihet pas kesaj eshte efekti i ekspozimit te shpeshte.


Psikologjia e efektit te ekspozimit te shpeshte dhe reklamat


Reklamuesit jane shume te vetedijshem mbi kte fakt, prandaj ata perdorin dhe varen kryesisht nga psikologjia e efektit te ekspozimit te shpeshte per te te bere ty qe ti pelqesh me shume produktet e tyre.


Reklamuesit i shfaqin reklamat ore e sekonde ne menyre qe ti te familjarizohesh sa me shume me produktet e tyre, dhe pasi te jesh familjarizuar me produktin e tyre, ti do te kesh tendencen ta pelqesh ate produkt.


Njerzit jane me te prirur te provojne dicka te cilen e njohin dhe jane te familjarizuar me te, sesa te rrezikojne per te provuar dicka qe nuk e njohin fare. Ata ndjehen me rehat te shkojne te kerkojne nje marke qe e njohin sesa te blejne dicka te cilen nuk e shohin si familjare.


Eksperimenti i efektit te ekspozimit te shpeshte


Eshte bere nje eksperiment shume interesant per te demostruar psikologjine e efektit te ekspozimit te shpeshte. Dikujt ju sollen para syve 4 piktura te 4 njerzve te ndryshem, dhe ketij personi ju kerkua te mbante mend emrat e ketyre personave te shfaqur ne pikturat.


Pas disa minutash ju soll para syve nje pikture e madhe me shume fytyra njerzish, dhe personin e pyeten se kush ishin 4 personat ne pikture qe ai i pelqente me shume. Pothuajse te gjithe personat qe iu nenshtruan ketij eksperimenti zgjodhen 4 personat qe pane me pare tek 4 pikturat, por pa e vene re fare qe kishin zgjedhur po te njejtet persona.


Kjo eshte gjithcka qe ti duhet te dish mbi psikologjine e efektit te ekspozimit te shpeshte.

Rechercher sur ce blogue

Powered by Blogger.

Popular Posts