Mblesëria Fillon Tani!
Vetëm pas 25 vjetësh, burrat dhe gratë mund ta ndiejnë veten të sigurt se partneri i tyre ka pak gjasa t’i tradhtojë. Kjo është edhe faza më e lumtur e marrëdhënieve në çift


Psikologji


Martesa dhe tradhtia martesore!? Njëra nevojë dhe obligim shoqëror, kurse tjetra e hidhur, por si duket e paevitueshme në pjesën më të madhe të rasteve. Shpesh mund ta keni pyetur veten apo të keni biseduar me të tjerë, se pas sa kohësh mund të ndodhë tradhtia në martesë? Ja se çfarë thonë të dhënat e një sondazhi italian online…


Pas sa vitesh ndodh tradhtia në një martesë? Në 21% të rasteve në treqind ditët e para…


Sa i rëndësishëm është besimi në martesë? Maji është muaji në të cilin festohet një numër i madh martesash dhe premtohet dashuri e përjetshme, respekt dhe sinqeritet reciprok. Por në realitet, në këto vitet e fundit numri i ndarjeve është rritur ndjeshëm dhe ndër shkaqet kryesore të prishjes së një marrëdhënieje është tradhtia. Arsyet mund të jenë të shumta, që nga një dashuri e përfunduar deri te mërzitja nga rutina, nga rënia e pasionit te mungesa e komunikimit. Por pyetja që është shtruar nga “Gleeden.com”, uebsajt jashtëmartesor i projektuar nga gratë, është si vijon: “Kur ndodh tradhtia e parë (jo domosdoshmërish e fundit)?”. Sondazhi ka përfshirë 1565 italianë, meshkuj dhe femra të grupmoshave të ndryshme. Të shohim atëherë se si janë përgjigjur disa prej tyre.Një vit: në 365 ditët e para të martesës janë përgjithësisht burrat ata që tradhtojnë. Vetëm 5% e të anketuarave pranuan se kishin rënë pre me një burrë tjetër, ndërsa përqindja, sa u përket meshkujve, rritet në 27%. Por mbi të gjitha, ka një gjë që duhet të na bëjnë të mendojmë: 35% e tradhtarëve të dyshuar tashmë ia kishin vënë “brirët” partneres së tyre qysh në fejesë. Pra bëhet fjalë për të pabesë kronikë.


Një deri në tre vjet: është periudha në të cilën një martesë gjen ekuilibrin e saj, e cila rezulton në lindjen e fëmijës së parë. Por në këtë fazë gratë përqendrohen ekskluzivisht tek i/e sapoardhuri/sapoardhura, duke lënë mënjanë nevojat e burrit të saj, i cili, nga ana e tij, ndihet i lënë pas dore dhe aspak i dashur. Kështu që ai shkon në kërkim të ndonjërës që e bën të ndihet akoma i dëshiruar. 36% e burrave kanë deklaruar që kanë pasur një marrëdhënie tjetër jashtë martesore, në krahasim me vetëm 11% të femrave.


Tre deri në nëntë vjet: shfaqen krizat e para, ndjesitë e para të mërzisë dhe të përsëritjes, pasioni i ditëve të para duket sikur ka rënë në gjumë. Një rutinë e paralajmëruar kjo, nga 47% e meshkujve që ishin pjesë e sondazhit, edhe pse përqindjet e tradhtisë afrohen: 58% për burrat, 46% për gratë. Një lloj vështirësie e madhe nga të dyja gjinitë, që paralajmërojnë dëshirën e fortë për të eksperimentuar jashtë katër mureve.


Nëntë deri në njëzetepesë vjet: jemi në periudhën e të ashtuquajturës pabesisë seriale. Për shumicën, martesa është transformuar në një kafaz aspak të artë, në të cilin ndihen të privuar nga liria dhe nga aspiratat e tyre. Fëmijët në këtë periudhë fillojnë të rriten dhe ua kanë gjithnjë e më pak nevojën prindërve, të cilët paraqesin një lloj lodhjeje nga marrëdhënia dyshe. Janë gjithmonë burrat ata të cilët tradhtojnë më shumë (49%), por edhe gratë nuk ngelen pas (36%).


Njëzetepesë vjet dhe më tej: maturimi sjell urtësi dhe një rigjenerim të stabilitetit në marrëdhënien mes dy njerëzve. Shpirtrat e “djajtë” janë larguar dhe bashkëshortja pëlqehet dhe durohet më shumë. Përqindja e tradhtive në këtë fazë është zvogëluar dukshëm si te burrat ashtu dhe te gratë, duke shënuar 13%. Në këto raste “tradhtarët” kërkojnë mbi të gjitha partnerë më të rinj, për t’u kthyer idealisht mbrapsht me orën biologjike.

0Shkencëtarët kanë zbuluar disa faktorë të jashtëm, që mund të përcaktojnë nëse një çift të dashuruarish do t’ia dalë të jetojë bashkë apo jo dhe martesa bazohen tek zemra, apo jo? Ndërsa do të ishte mirë të mendohej se suksesi i martesës përcaktohet nga numri i fluturave në stomak ose apo ai i shigjetave të Kupidit në zemrën tuaj, një studim i ftohtë na tregon të kundërtën. Shkencëtarët kanë zbuluar disa faktorë të jashtëm, që mund të përcaktojnë nëse një çift të dashuruarish do t’ia dalë apo jo të jetojë së bashku deri në fund. Nëse doni që martesa juaj të jetë e sukseshme, kini parasysh këshillat e mëposhtme.


1. Martohuni më dikë që është afër moshës tuaj


Mosha është vetëm një shifër. Por gjithashtu ndodh që ajo të jetë një numër, që mund të profetizojë se martesa juaj do të përfundojë në divorc. Sipas një studimi të vitit 2014 në mbi 3.000 martesa të ndryshme, rezulton se sa me e madhe diferenca në moshë, aq më të mëdha kamë shanset për të shkuar drejt divorcit.


Çiftet që kanë të njëjtën moshë, kanë më shumë gjasa për të qëndruar bashkë, ndërsa çiftet që kanë diferencë prej vetëm 1 viti kanë 3 përqind më shumë gjasa për t’u shkurorëzyar. Kjo shifër shkon në 18 përqind për çiftet me një diference moshore 5-vjeçare, dhe 39 përqind për çiftet me një diferencë 10-vjeçare. Romancat e periudhës maj-dhjetor me një diferencë moshe 30 vjet ose më shumë, kanë 172 përqind më shumë gjasa për t’u ndarë.


2. Bëni një dasëm të lirë


Kur Kim Kardashian u martua me Kris Hamfris në vitin 2011, ata shpenzuan rreth 2 milionë dollarë vetëm për lulet. Dhe vetëm për një martesë që zgjati 72 ditë. Ju s’mund ta kuptoni, por dasma e ish-çiftit të famshëm, tregoi një gjetje interesante shkencore se si buxheti i dasmës mund të parashikojë suksesin e martesës. Një studim nga dy profesorë të ekonomisë në Universitetin Emori, zbuloi se çiftet që shtrëngojnë rripat për dasmat e tyre, kanë martesa më të suksesshme se sa çiftet që zbrazin llogarinë bankare për ceremoni ekstravagante.


Në SHBA, është zbuluar se çiftet që shpenzojnë më shumë se 20.000 dollarë për dasmën e tyre, kanë një normë divorcesh 1.6 herë më e lartë se sa ato që harxhojnë vetëm 5.000-10.000 dollarë. Ndërkaq çiftet që organizojnë një martesë me masa të rrepta kursimi dhe që u ka kushtuar më pak se 1000 dollarë, kanë në fakt kanë një normë më të ulët se mesatarja. “Mund të jetë që lloji i çifteve që bëjnë një martesë të lire, është i përkryer për njëri-tjetrin”- thotë profesor Hugo M. Mialon. “Ose që pasja e martesave jo të kushtueshme, lehtëson çiftet e reja nga ngarkesat financiare, që mund të tendosin martesën e tyre”.


3. Thoni shpesh “fjalët magjike”


Fjalët magjike, të cilat mund të ndihmojnë martesën tuaj të ketë sukses, nuk janë ndoshta ato që ju mendoni. Një studim nga hulumtuesit në Univesitetin e Berklit në Kaliforni shqyrtoi çiftet në 154 martesa. Në mënyrë të veçantë, ata vëzhguan gjuhën që përdornin parnerët kur kishin mosmarrëveshje, duke zbuluar se çiftet që përdornin përemrat “ne”, “jona” dhe “ne” qenë më të suksesshëm në tejkalimin e problemeve mes tyre, se sa ata që përdornin përemrat “unë”, “mua”” dhe “ti”.


Autorët besojnë se fjalët që përdorin partnerët ndaj njëri-tjertit, zbulojnë nëse ata mendojnë për veten dhe tjetrin si një njësi të vetme, apo si individë si krejtësisht të ndarë. “Përdorimi i gjuhës ‘ne’është një rezultat i natyrshëm i ndjenjës së partneritetit, të qenit në të njëjtin skuadër, dhe besimi tek të qenit në gjendje për të përballuar problemet së bashku”- thotë Benxhamin Sajder, diplomant në psikologji në Berkli.


4. Lidhuni me dikë që ka të njëjtën qasje ndaj parave


Paratë shkaktojnë fërkime edhe tek martesat më të shëndosha. Ju nuk mund ta dini realisht se si është t’i besohet dikujt, derisa të keni një llogari të përbashkët bankare me të. Për këtë arsye, është e rëndësishme të martoheni me dikë që ndan të njëjtat vlera në lidhje me paratë. Një studim nga Skot Rik i Universitetit të Michiganit, gjeti se kopracët dhe dorëlëshuarit kanë tendencë të martohen me njëri-tjetrin, por në fund të fundit nuk janë të kënaqur me këtë bashkim.


“Sa më shumë që bashkëshortët ndryshojnë në dimensionin koprac-dorëlëshuar”- thotë ai “aq më tepër të ngjarë ka që ata të debatojnë mbi paratë, dhe aq më pak të kënaqur janë me martesën”. Pra, nëse jeni tipi që i pëlqen të harxhojë një pjesë të mirë të llogarisë bankare në një fundjavë të egër, mos u martoni me dikë që vë gjithmonë mënjanë të ardhura për ditë .


5. Provoni gjëra të reja


Lindja dhe vdekja e një marrëdhënie, është një histori që rrëfehet pa pushim. Në fillim, vetëm qënia pranë partnerit ju bën të ndiheni të trullosur. Por, me kalimin e kohës, ajo tërheqje rinore zbehet ngadalë, derisa mbërrini në pikën ku pyesni veten se çfarë ju ngacmoi në fillim. A ka ndonjë mënyrë për të ruajtur atë ndjenjë të çudisë së eksitimit, që keni pasur në fillim? Po, është e mundur.


Sipas një studimi të vitit 2009 në revistën “Psychological Science”, sekreti i një martese që ju bën të ndjeheni pasionantë edhe pas shumë viteve së bashku, është përpjekja për të bërë gjëra të reja me partnerin tuaj. Ndërsa të tjera studimi thekson:”Nëse partnerët përjetojnë eksitim nga burime të tjera (si romanet dhe aktivitet sfiduese) në një kontekst të përbashkët, kjo përvojë e përbashkët mund të rindezë pasionin në marrëdhënie”.

0Edhe pse punët po ndryshojnë dhe femrat gjithnjë e më shumë edukohen për shëndetin seksual, megjithatë ekzistojnë numër i madh i femrave që “turpërohen” të kërkojnë informacione për temat e tilla më delikate.
Fakt i padiskutueshëm është se duhet shumë më hapur të diskutohet për organet seksuale të femrës, sepse pikërisht aty “krijohet jeta”, por edhe janë zonë e kënaqësisë. Ja se çfarë duhet të dijë çdo femër për vaginën e saj dhe shëndetin seksual:


1-Disa femra ejakulojnë gjatë orgazmës. Të njëjtat femra vërtetojnë se në momentet e tilla përjetojnë edhe orgazmën më të fortë. Por, nuk duhet të keni frikë se diçka nuk është në rregull me juve nëse nuk keni përjetuar orgazëm të tillë. Shumica e femrave asnjëherë nuk përjetojnë “ejakulim femëror”.


2-Forma dhe madhësia e vaginës dallon tek femrat e ndryshme. Madhësia dhe ngjyra e buzëve të vaginës janë të ndryshme tek femrat. Shumë shpesh buzët e vaginës te një femër nuk janë të njëjta dhe kjo është krejtësisht normale.


3-Edhe vagina duhet “të ushtrojë”. Ashtu si që bëni ushtrime për t’i forcuar duart, këmbët, vithet dhe stomakun, ashtu duhet të bëni edhe ushtrimet e Kegelit për të forcuar vaginën. Lindja ose mosha mund të shkaktojnë që muskujt atje poshtë të lirohen/lëshohen. Me ndihmën e ushtrimeve të Kegelit mund ta minimizoni lëshimin e vaginës.


4-Lagështia e vaginës dallon. Kur janë të eksituara, disa femra janë më të “lagura” për dallim nga tjerat. Por, gjithashtu lagështia dallon tek femrat varësisht edhe nga cikli menstrual. Për shembull, në periudhën rreth ovulimit lagështia e vaginës rritet. Lagështia dukshëm mund të zvogëlohet tek femrat më të moshuara ose për shkak të përdorimit të ilaçeve. Në rastet e tilla rekomandohet përdorimi i lubrikantit.


5-Është normale që të keni rrjedhje të lëngut vaginal. Shumë femra mendojnë se rrjedhja e lëngut vaginal është shenjë e infeksionit. Por, derisa nuk lëngu vaginal nuk është me ngjyrë të verdhë të mbyllur ose të gjelbër dhe nuk ka erë të pakëndshme, rrjedhja e lëngut vaginal është normale. Ka femra që rregullisht mbajnë vata higjienike sepse kanë rrjedhje të madhe të lëngut vaginal, por ka edhe të tilla që pothuajse çdo herë janë të thata. Nëse dyshoni se diçka nuk është në rregull me sasinë ose pamjen e lëngut vaginal, më së miri është që të konsultoheni me gjinekologun.


6-Seksi nuk duhet të shkaktojë dhimbje. Pozitat e caktuara seksuale mund të shkaktojnë dhembje të vogël, por në përgjithësi seksi duhet të jetë kënaqësi dhe të mos asocojë me dhimbje. Shumë femra vuajnë qetë nga marrëdhëniet seksuale me dhimbje sepse kanë turp të kërkojnë ndihmë, e në fakt duhet që sa më shpejt të konsultohen me gjinekologun për të gjetur zgjidhje për këtë problem.


7-Është pothuajse e pamundshme që të infektoheni me sëmundje ngjitëse nga kapaku i ulëses së tualetit. Sëmundjet seksualisht të transmetuara dhe infeksionet nuk mund të jetojnë gjatë jashtë trupit. Përveç kësaj, duhet kontakt direkt me varrë të hapur ose nëpërmjet gjenitaleve që ju të infektoheni. Shanset për të marrë sëmundje seksualisht të transmetuara (SST) nga tualeti janë minimale dhe tentojnë kah zero. “Sa i përket njohurive të mia, askush nuk ka marrë SST nga kapaku i ulëses së tualetit” – ka theksuar Abigail Seljers, kryetare e shoqërisë Amerikane për mikrobiologji.


8-Vaginës nuk i duhet larje e brendshme. Vagina ka veti për vetëpastrim. Mjafton që ta mbani higjienën e pjesëve të jashtme.


9-Lëshimi i gazrave nga vagina i ka ndodhur pothuajse çdo gruaje. Nuk duhet të turpëroheni nëse gjatë aktit seksual ose gjatë ndonjë ushtrimi lëshoni gazra nga vagina. Ato nuk kanë erë të pakëndshme dhe nuk duhet të shkaktojnë turp sepse janë absolutisht normale.


10-Masturbimi është i shëndetshëm. Vetëkënaqësia i ndihmon femrave që të relaksohen dhe të mësojnë se çfarë i sjell më tepër kënaqësi. Orgazma e zvogëlon dhimbjen kronike, i lehtëson simptomat e sindromit paramenstrual, e përmirëson disponimin, zvogëlon stresin dhe depresionin, gjithashtu e forcon sistemin imun.


11-Nuk ekziston definicion për atë se çfarë është masturbim normal. Shumica e femrave vetëkënaqen të paktën një herë gjatë jetë së tyre. Disa femra mastrubojnë çdo ditë, e disa më rrallë nga një herë në vit. Disa i përdorin gishtat e tyre, të tjerat përdorin mjete ndihmëse si që është vibratori. Masturbimi përfiton forma të ndryshme dhe praktikohet ndryshe, andaj nuk ka definicion për atë se çfarë është normale.


12-Duhet ta parashikoni menstruacionin tuaj. Çdo femër duhet ta ndjek menstruacionin e saj dhe të mund ta parashikojë. Cikli menstrual normal zgjatë nga 21 deri 40 ditë, kurse gjakderdhja menstruale deri më 7 ditë.


13-Mund të infektoheni me SST edhe nëse përdorni prezervativ. Shanset për të ndodhur kjo janë të vogla, por megjithatë ekzistojnë. Prezervativët nuk janë 100% të sigurt, andaj është i nevojshëm që me kujdes të zgjedhni partnerin me të cilin do të keni lidhje intime.

0
Previous PostOlder Posts Home

Pub. LGBT Shqip: